Kitap Özet ve Eleştirisi: Percy Jackson ve Olimposlular Şimşek Hırsızı - Rick Riordan

Percy Jackson, Rick Riordan’ın yazdığı bir seridir. Diğer serisi Olimpos Kahramanları olan bu serinin ilk kitabını eleştireceğim. Kitabı daha dün ikinci kez bitirdim ve ne kadar güzel bir kitap olduğunu tekrar anlamış oldum. Olimpos tanrılarını saatlerce araştırma isteği getiriyor bu seri insana. Filmleri ne kadar kötü olsa da kitaplarının ne kadar güzel olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. Rick Riordan bu seriyi sanki biraz daha çocuklar için yazarmış gibi bir üslup kullanmış ama benim için hiç sorun olmadı. Objektif olarak bakacak olursak aslında çok akıcı bir kitap. Yetişkinler bile severek okuyabilir. Kitap Percy Jackson ve en iyi arkadaşı Kıvırcık ile okulda başlıyor.

 Tabi matematik öğretmeni Bayan Dodds bir Furia’ya dönüşene kadar. Aslında Bayan Dodds başından beri Hades’in görevlendirdiği bir yaratıktır ama Percy veya Kıvırcık bunu anlayamaz. Birde tabi öğretmen kılığına girmiş Kheiron var. Tabi Kheiron Hades’in bir yaratığı değil. Detayları anlatmak istemiyorum çünkü kitabı okumamış kişiler kitaba başlarsa sıkılabilir. Annesi ve Kıvırcık ile birlikte Melez Kampı’na gitmeye çalışırlar. Tam geldikleri sırada kötü bir olay başına gelir ve (SPOILER!) Minator, Percy’nin annesini kaçırır. Hades için rehin alır diyelim ya da. Percy onun öldüğünü sanır ama aslında öyle değildir. (SPOILER SONU) Percy bir müddet sonra Melez Kampı’na alışır ve Kheiron ona Kahin ile konuşmasını söyler çünkü artık sırası gelmiştir. Kahin adeta ona açık açık bir göreve çıkması gerektiğini söyler. 
Percy yanına Athena’nın kızı Annabeth ve en yakın arkadaşı Kıvırcık’ı alır. Beraber yeraltına yani Hades’in evine gitmelidirler çünkü Zeus’un şimşeği kayıptır ve Hades’de, Percy’nin şimşeği getirmesi karşılığında annesini ona vereceğini söyler (Aslında pek söyleme sayılmaz ama...) Zeus, Percy ve babası Poseidon’ın bir şekilde şimşeği çaldıklarına inanır. Bu yanlış olsa bile Zeus inatçısı kendi bildiğinden vazgeçmez. Percy, Annabeth ve Kıvırcık otobüste furia saldırısına uğrarlar ve onlardan kaçmayı başarırlar. Ardından acıkırlar ve kalacak bir yer ararlar. O sırada Bahçe Cücesi Mağazası ile karşı karşıya gelirler. Buradanın sahibi tahmin edebileceğiniz o değil başka bir canavardır. (Burada spoiler vermek istemiyorum gerçi filmini izleyen bilir ama neyse) Ardından buradan da kurtulmayı başarırlar. Sonra bir şekilde Parthenon’unda olduğu yere gelirler. (Üzgünüm adını hatırlayamıyorum) Percy burada Kimera ile karşılaşır ve saldırıya uğrar. Köpeği küçük bir chihuahua birden kocaman bir yaratığa dönüşür. Percy’nin buradan kaçmak için tek bir yolu vardır o da metrelerce yükseklikteki suya atlamasıyla olabilir. (Sonuçta Percy babasının Poseidon olduğunu bilmesine rağmen atlamadan önce tereddüt eder benim saçma bulduğum bir kısım burası. Sanki sadece aksiyon havası katmak için yazılmış gibi.)
Ama sonunda buradan atlar ve tabi ki ölmez. Kıvırcık ve Annabeth ile buluşmadan önce bu suyun altına peri gibi bir şey görür ve peri onların nereye gitmesi gerektiğini söyler. Oraya giderlerken yolda Melez Kampı’na İris Mesajı yollarlar ve sonra yemek yemek için bir yere girerler. Burada tanrı Ares ile karşılaşırlar. (Ares onlardan sonra geliyor gerçi.) Ares onlara bir görev verir ve Percy, Annebeth, Kıvırcık şimdiki görevleri yetmezmiş gibi onun görevini de hallederler. Ardından Ares onlara Las Vegas’a ne ile gideceklerini gösterir ve çantalar verir. Las Vegas’a hayvan taşıyan bir kamyon ile giderler. Burada Lotus Kumarhanesi’ne girerler ve 20 Haziran’a kadar çıkamazlar. 20 Haziran’da ise Percy kendine gelerek çıkmayı akıl eder. (Burada da Rick Riordan yine aksiyon havası katmaya çalışmış gibime geldi ki bence kesinlikle öyle.) Ardından yeraltına inmek için yeri ararlarken yine başlarına bir bela gelir. Bunun da üstesinden gelmeyi başarırlar ve sonunda Hades’in evine gidebilirler! Annabeth sayesinde üç başlı köpek Kerberus’un yanından geçmeyi başarırlar.
(SPOILER) Hades, Percy’e şimşek senin çantanda der. Percy’nin aklına o anda Ares’in onların kullandıkları dank eder çünkü şimşek Ares’in verdiği çantadadır.(SPOILER SONU) Buradan bir şekilde çıkmayı başarırlar ve yeryüzüne çıkarlar. Burada spoiler gerçekten büyük bu yüzden anlatmayıp atlıyorum. Bütün olaylar bittiğinde Melez Kampı’na dönerler ve Percy (SPOILER) Şimşeği çalanın Luke olduğunu öğrenir. Luke resmen gözleri önünde kendisinin bir hain olduğunu kanıtlar. (Luke’tan daha çok nefret ettim.) Percy son anda hayatta kalmayı başarır. (SPOILER SONU)
Neredeyse her sayfasında aksiyon olan bu kitabı okurken sıkılmayacağınıza garanti verebilirim. Akıcı olması hızla ilerletirken maceralar bakımından kitabı elinizden bırakasınız gelmiyor ve birkaç gün içerisinde bitiveriyor. Açıkçası ben ikinci kitabına başlamak için sabırsızlanıyorum. Kırdığım puanlar bazı yerdeki (Yukarıda bahsettim) saçmalıklar. Aslında bu iki veya üç tane var ama uzun sürmesi insanı birazcık sıkıyor. Bu yüzden iki puan kırıyorum. Başka kırabileceğim hiçbir yer olmadığı için

VERDİĞİM PUAN: 4/5!

Not: Kesinlikle kitabı filmden kat kat daha güzel!

Yorumlar

  1. Kitabın filmden bin kat güzel olduğunu söylemen harika olmuş! :3 Güzel yazı, beğendim. Percabeth duygularım kabardı gene kjdshjsdk Son Olimpuslu'yu yazarken bol bol Percabeth kullan derim. Diğer yazılarında başarılar *-*

    YanıtlaSil
  2. Kitabı ile filmi arasında fark varmı?
    Varsa filmini izledim kitabı satın alıp okuyacam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  3. Evet hemde çok fark var. Ben kitabını almanı öneririm.

    YanıtlaSil
  4. Luke tan nefret etme. Olimpos u kurtarmak için kendini feda ediyor.

    YanıtlaSil
  5. Luke tan nefret etme. Olimpos u kurtarmak için kendini feda ediyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder