Kitap Özet ve Eleştirisi: Açlık Oyunları - Suzanne Collins

Açlık Oyunları, Suzanne Collins’in yazdığı bir kitap üçlemesidir. Kitapta baş karakter Katniss’dir ve olaylar birinci tekil şahıs olarak Katniss’in tarafından anlatılır. Benim en sevdiğim kitap serisi olmakla beraber büyük başarılara ulaşmış bir seridir ayrıca da. Objektif olmak gerekirse çoğu insanın okuyup sevdiği bir seridir zaten. Olaylara ve üsluba gelecek olursak yazarın üslubu çok iyi. Kitabın akıcılığı da yerinde. İnsan okurken zamanın nasıl geçtiğini fark edemiyor bile. Kitaba başladıktan ve biraz ilerledikten sonra sizi içine alıyor Panem ve içinde kayboluyorsunuz. 74 yıl önceki isyanda 13. Mıntıka kaybedince Capitol (Panem’in başkenti) bunları bir daha unutmamak için her yıl Açlık Oyunları düzenlemeye başlıyor.

 Her mıntıkadan bir erkek ve bir kız haraç gitmek zorunda oluyor. 13. Mıntıka yok olmuş durumda ve mıntıkalar Capitol için çalışıyor. Kömür, deniz mahsulleri, kıyafet, ulaşım gibi neredeyse tüm ihtiyaçlarını bu ezilen mıntıkalar ve Capitol için çalışan insanlar karşılıyor. 74. Açlık Oyunları için Katniss’in kız kardeşi Primrose seçildiği zaman Katniss gönüllü oluyor. Cinna, Katniss’e “Alevler İçindeki Kız” ünvanını yaptığı kıyafet tasarımlarıyla kazandırıyor ve Capitol halkının aklına kazıtmayı başarıyor. Böylece oyunlarda sponsorlar ihtiyacı olursa yardım edebilecek ve hayata tutunmasında etkili olacaktır. Katniss ve Peeta (12. Mıntıka’nın erkek haracı) “Talihsiz Aşıklar Rolü”nü üstleniyorlar ve Capitol’lülerin dikkatlerini daha fazla üstlerine çekiyorlar. Katniss arzulanan, önemli birisi olarak gösterildiği için 1. ve 2. Mıntıka’nın kariyer haraçlarına gölge düşürüyor. Bu oyunlarda Katniss’in aleyhine oluyor. Katniss ve Peeta arenada, oyunun ortalarında tekrar buluşabiliyorlar. Tabi bu sırada Katniss en sevdiği kişiyi kaybetmiş, 12-18 yaşları arasındaki çocukların ölümüne seyirci olmuştur. Capitol’den her zaman nefret etmesine rağmen oyunlarda daha fazla nefret hissetmiştir. Peeta ve Katniss arenada da “Talihsiz Aşıklar” rolünü devam ettirirler. Aslında Peeta, Katniss’e çok önceden, çocukluğundan beri aşıktır. Oyun kurucuların “Aynı mıntıkadan olmak üzere iki galip çıkabilir,” duyurusuna karşı müttefik olurlar. Ama Peeta ağır yaralıdır. (SPOILER BAŞLANGICI!) Katniss ve Peeta finale kadar dayanabilirler. Katniss sonunda Cato’yu öldürür ama bir terslik olur. Oyun kurucu “Aynı mıntıkadan olmak üzere iki galip çıkabilir kuralı askıya alınmıştır,” der. Katniss ve Peeta ‘Gece Kilidi’ni yiyerek intihar edecekken oyun kurucu hemen onları galip ilan eder ve Gece Kilidi’ni yemezler. (SPOILER SONU) Capitol, bunu bir isyan olarak algılar, Katniss isyanı körüklemiştir ama bunun farkında değildir. Hatta mıntıkalardaki insanların onu ALAYCI KUŞ’ları olduğunu gördüklerini bile bilmemektedir. İlk başta işi ciddiye almaz ama Haymitch’in uyarısıyla başının belada olduğunu anlar. Başkan Snow intikam istemektedir…




Benim bir çırpıda bitirdiğim bir kitaptır Açlık Oyunları. Ayrıca çok derinden etkilemiştir beni. Eğer okumamışsanız veya okumayı düşünüyorsanız kesinlikle okumanızı öneririm çünkü Açlık Oyunları sadece bir kitaptan ibaret değil. Gelecekte geçmesine rağmen günümüzün izlerini taşımaktadır. Eğer kitaba 10 üzerinden puan verecek olsaydım hiç abartısız 10 olurdu. Suzanne Collins’in yazdığı bu eseri beğenmemek gerçekten elde değil. Tabi bu benim görüşüm. Sizde okuyabilir, beğenip beğenmeyebilirsiniz ama son olarak şunu demek istiyorum. “ŞANS SONSUZA DEK SİZİNLE OLSUN!”

VERDİĞİM PUAN: 5/5!

Yorumlar

  1. çok başarılı olmuş :) tebrikler ve diğer kitap yorumlarını da okumak isterim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. En kısa zamanda olabildiğince gelişmeye çalışacağız. Bol bol kitap yorumları olacağından hiç şüpheniz olmasın. :)

      Sil
  2. Ah eski günler.. Bi' ara ne Tribute'ydim be. Hala Tribute'yim tabii, hayranlığıma laf edeni dıtlarım elbette (blogunu küfürlerle kirletmek istemedim) ama o eski halim kalmadı artık. O eşsiz serinin ilk kitabı. :3 Aldığım gün bitirmiştim. Hala okumamış arkadaşlarıma öneriyorum. Yazına gelecek olursak, güzel olmuş. Her yazın gibi. (Ve Hasan'ın egosu tavan yapar) Sadece çok fazla devrik cümle olmuş. Ama başarılı. Devamı gelsin lütfen. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devrik cümleler kullanmamın sebebi bunu gece ve hüzünlü bir şekilde yazmamdı. Beğendiğine sevindim bu arada.

      Sil
  3. bende bu uclemeyi bitirdim veeee muthis / geceler merakdan uyuyamiyor insan

    YanıtlaSil

Yorum Gönder